Pobles, Nacions i Estats

El Col·lectiu de Solidaritat amb els Països Catalans de Viedma-Patagones, és una organització social sense ànim de lucre, destinada a fomentar la defensa dels drets d’autodeterminació dels pobles, així com accions de suport i intercanvi recíproc entre els pobles-nacions sense estat o sota estats opressors del dret a una existència diferenciada. Va ser creat el 2 de desembre de 2008, a instància del “Grup Internacional Copolis. Benestar, Comunitat i Control Social”, situant el seu lloc de funcionament de manera compartida amb altres entitats a la Multiseu Social “Daniel “Pascua” Di Nella”, situada al carrer Saavedra Nº 81 de la ciutat de Viedma.

A la seva actuació, prioritza l’acció científica, social i cultural. En aquesta línia, el Col·lectiu ha organitzat, d’una banda, diverses activitats culturals i artístiques, com ara trobades, aplecs i conversatoris en català, sobre diversos temes d’actualitat. També va articular col·laboracions entre cientistes socials de diferents unitats acadèmiques. I d’altra banda, es va ocupar de la logística per fomentar i facilitar intercanvis acadèmics d’estudiants, graduats i docents i investigadors universitaris, així com l’organització de seminaris, cursos, postgraus, simposis, jornades internacionals i projectes de recerca i innovació docent coparticipats .

Especialment a partir del 2012, el Col·lectiu es va reorganitzar i va començar a impulsar la seva solidaritat (entesa com a acció política de suport) des d’una nova agenda i continguts, vinculada a la realitat dels diversos pobles-nacions sense estat o sota estat opressors del dret a l’autodeterminació dels pobles marginats, en el context dels processos d’internacionalització de la desigualtat estructural del sistema poder mundial.

Aquesta realitat és la dels 5000 pobles nacions marginalitzats i subordinalitzats als poc més de 200 estats del capitalisme global que els governen i exclouen del sistema de decisions que s’adopten sobre els temes que els afecten. Per això, la tasca que es fa des d’aquesta contextualització internacional, se situa molt més estretament relacionada amb el procés de resistència de la nació catalana contra la política subordinacionista a la monarquia estatal espanyola (o el que és el mateix, d’alliberament i emancipació popular, ecològica, feminista, republicana i radicalment democràtica que estan protagonitzant els països catalans).

En conseqüència, els eixos de treball i divulgació giren al voltant de la repressió estatal espanyola i la persecució politic judicial de la desobediència civil; la criminalització de la protesta no violenta; la guerra jurídica contra l’oposició política i social (law fare contra el govern i els líders socials catalans); la necessitat de processos instituents de democràcies participatives per a la conformació dels estats plurinacionals; els estudis comparats dels pobles-nacions originaris però marginalitzats del sistema de poder-món d’Europa i Àsia (com Hong Kong, Kurdistan, Palestina, Catalunya, Escòcia, Euskadi, entre d’altres…) i els pobles indígenes d’Àfrica i Ameríndia; i l’impacte d’aquests processos de mundialització de la desigualtat estructural, als grups de criança i desenvolupament de les relacions socials a la vida quotidiana. Tot això, posant èmfasi en la investigació, la formació i la divulgació de diversos tòpics de la situació política actual del poble nació català i el poble nació maputxe, d’acord amb els àmbits territorials de més radicació i incidència del Col·lectiu.

En aquest marc, és que s’ha realitzat orientació, assessorament i assistència tècnica per a més de 12 intercanvis, estades i/o visites de persones residents als Països Catalans a l’Estat Federat d’Argentina, així com més de 18 d’Argentina als Països Catalans (se’n fa almenys un per semestre des de l’any 2012 fins la pàndemia de Covid-19, al 2020). També s’ha co-impulsat la Xarxa Temàtica Internacional de Recerca sobre Famílies Monoparentals (Xarxa TIIFAMO) i els simposis internacionals sobre famílies monoparentals (2017 a Viedma, 2019 a La Plata); tres coedicions de la Maestria sobre Famílies i Societat i l’Especialització de postgrau sobre Gènere, Diversitat Familiar i Tecnologies (titulació a distància de la Universitat de Barcelona); els Seminaris Permanents coorganitzats entre UB i/o UNRN i/o ADALQUI sobre “Anàlisi Crítica del Control Social”, “Temes Actuals i Futurs de la Sociologia del Control Penal”, i “Polítiques i Diversitat Familiar”; i altres col·laboracions vinculades a la Innovació Docent universitària (Jornades internacionals, Projectes en què es van posar a interactuar en aules virtuals a l’alumnat, formació de recursos avançats en procés de realització dels seus treballs finals, tesines o tesis); a més de mitja dotzena de projectes de recerca conjunts o amb participació de membres de diverses unitats acadèmiques; i la realització d’una Columna de periodicitat mensual (2017-2019) al bloc de notícies Apostilles del Control Social, del Col·lectiu Adalquí, el qual va donar suport i impuls a aquesta iniciativa.

(Darrera Actualització: 02 de maig de 2024)